Har du ett eget företag? Som egenföretagare är det väldigt viktigt att ha ordning på företagets ekonomi. Det är när du har ordning på ekonomin som du kan upptäcka vilka produkter eller tjänster som lönar. Med en fin ordning på företagets ekonomi blir alla beslut så mycket lättare att fatta. Men om man inte är den som gillar att sitta ner vid skrivbordet och vill lägga massa tid bara med företagets ekonomi. Som tur är, så finns det andra bolag som tycker att det är kul att arbeta med företagsekonomi åt andra bolag.

En del erbjuder sig vara ”arbetsgivare”

Endel erbjuder sig till och med att agera som om de var din arbetsgivare och sköter om all moms- och skattebetalning, och låter dig sedan få det som är över som en ”månadslön”. Det är bara det att om du inte tjänar över 50.000/månad så kommer det du får över efter att de har dragit moms och inkomstskatt, plus de egna avgifterna för att arbeta åt dig, så blir det inte så stora summor över. Då kan det kännas lite trist att anlita ett sådant bolag, om du känner att du hellre vill göra det själv och för ingen peng alls. Däremot kan du betala i form av att det administrativa arbetet tar mycket tid.

…eller bli din egen ”arbetsgivare”!

En annan kanske gör just de där sysslorna på hälften så lång tid, så det gäller att göra en avvägning om det är värt pengarna eller inte. Har du mer än 50.000 på ditt konto, har du alltid möjlighet att bilda ett aktiebolag vilket innebär att du blir din egen arbetsgivare. Alltså, företaget blir en egen juridisk person och skulle företaget gå omkull, så är det företaget och inte du som går i konkurs.