Funderar du på att göra en takrenovering? Om det är några årtionden sedan som taket blev renoverat så är det kanske dags för det nu.

  • Har du tegeltak, så kan du ta bort några tegelpannor och undersöka hur undertaket ser ut. Är takpappen i bra skick? Om inte så kan du anlita några takläggare som kommer och lyfter på tegelpannorna, plockar bort dem och lägger på ny takpapp. Med nytt takpapp kommer ditt tak att hålla i flera år framåt. Och finns det slitna tegelpannor så bör de naturligtvis ersättas med nya. Man kan även putsa de gamla tegelpannorna om de är intakta vill säga.
  • Har du ett tak av plåt, så kan du enkelt måla om taket, eller anlita takläggare som målar om taket. Har du ett fint tak av plåt så kan du vara trygg med att taket är intakt. Skulle det mot förmodan vara så att plåten inte är det, är det alltid bäst att be takläggarna lägga på ny plåt.
  • Om du har ett tak av papptak så bör du definitivt lägga på ny papptak om det är 10-15 år sedan som det senast lades på ditt tak. Papptaket bör förnyas inom senast 20 år från den senaste renoveringen.

Hitta pålitliga takläggare

Om du inte redan nu har bra kontakter med duktiga takläggare kan du alltid fråga runt bland vänner, släkt och bekanta om de känner till någon takläggare. Om du inte får napp där, kan du googla “takläggare Stockholm” så får du en hel lista på hantverkare som erbjuder takläggning i Stockholm, och bor du inte i Stockholm är det ju ingen ide att skriva Stockholm, utan i stället skriva in den ort där du bor.

När du sedan har fått en hel lista på förslag på takläggare så är det bäst att kontrollera omdömen om det. Det har ju hänt att hantverkare har dykt upp den enda dagen, för att sedan i nästa vara som uppslukad av jorden. Det är inte någon rolig sits att sitta i som fastighetsägare och stå där med ett uppbrutet tak och arbetet är halvfärdigt. Så därför är alltid en kontroll av omdömen det allra bästa innan du anlitar någon takläggare.