Ska du bjuda på fest? Varför inte ha ett riktigt fint cocktailparty? Ett cocktailparty har fokus på drinkarna. Inte bara det, men även att gästerna ska kunna lära känna varandra bättre, lära känna nya bekantskaper, “nätverka” som det heter, mingla och få nya och viktiga kontakter. Har man ett en stor bostad, eller tillgång till en fin lokal eller fin trädgård, så kan man bjuda många. Ju fler desto roligare fest, eller hur är det?
Cocktail innebär att man kan bjuda på fina drinkar. Kanske man vill ha en bar med en egen bartender? Det bästa är väl att kunna bjuda gästerna på fina drinkar och plockmat, så att man kan stå och äta. Små munsbitar med godsaker gör att gästerna inte blir så fulla.

Recept på goda tilltugg till fina drinkar

Att bjuda på charkbricka är ett fint tilltugg till drinkar: då kan du bjuda på italienska korvar, skinka eller franska ostar med kex. Det bästa är ju om du gör i ordning tilltuggen i förväg. Till exempel gör rullar med parmaskinka och melon, milda ostar såsom Brieost med vindruva. Det viktiga är att göra tilltugg som inte är så smakrika eftersom det är drinkarna som ska framhävas, inte tilltugget.

Det första receptet kommer som ett alternativ till fet dippsås till chips:

Du behöver:
1 påse chips
100 gram stenbitsrom av valfri färg och sort
½ dl creme fraiche
½ dl hackad gräslök

Börja med att lägga upp chipsen en och en på ett fat. Lägg ut en liten klick creme fraiche på varje chips. Lägg sedan på stenbitsrom och till sist lite gräslök

Goda räkor på spett:

Alla gillar vitlöksdränkta räkor. De kan vara svåra att äta för hand och man blir kladdig. Trä dem gärna på ett spett så slipper gästerna blir kladdig om händerna.

Du behöver:
400 gram skalade räkor
4 msk olivolja
3 hackade vitlöksklyftor
½ citron
salt, persilja och svartpeppar

Värm olivolja i en stekpanna, stek vitläksklyftorna med kryddorna förutom persiljan. Stek räkorna snabbt på hög värme och pressa över citronsaften. Trä dem på spett och strö över persilja.

Quesadilla med Västerbottenost och champinjoner:
Detta kan du göra i förväg så kan du umgås med gästerna när de kommer.

Du behöver:
450 gram champiunjoner
3 vitlöksklyftor
smör
2-3 msk sherry
1 msk soha
6 små tortillas
2, ½ dl riven Västerbottenost
1 knippe persilja, salt och svartpeppar

Skiva champinjonerna tunt. Skala och finhacka vitlök. Stek tillsammans på medelvärme i stekpanna. Tillsätt smör, vitlök, sherry och soja. Sänk värmen och låt allt småputtra, smaka av champinjonerna med salt och peppar.

Värm sedan en teflonpanna på medelhög värme. Bred ut ett tunt lager svampröra på tortilla. Strö över hackad persilja och riven ost. Vänd försiktigt och tryck till den. Vänd försiktigt när den har fått färg. Gör så med alla tills alla är stekta. Skär dem sedan som tårtbitar och servera.