Funderar du på att byta fönster? Är det så att du under vintern har känt vilket drag det är från dina fönster? Då är det verkligen på tiden att du byter fönster så att du slipper draget nästa vinter.

Att byta fönster är bland det allra bästa om du har det dragigt hemma. Fönster och dörrar, står för hela en tredjedel av all värme som läcker ut ur en bostad. Att ha välisolerade fönster och dörrar är mycket viktigt, så att du inte behöver elda för andra än för dig själv. “Elda för kråkorna” är ju ändå ganska onödigt. Särskilt som eldningen av själva villan är den största utgiftsposten för radhus- och villaägare.

Välisolerade fönster – Energifönster

Behöver du fönster som du vet inte släpper ut all värme som du behöver inomhus, så är de så kallade Energifönster bland de allra bästa om du vill ha välisolerade fönster. 

Energifönster har 2, eller 3 glas med ädelgas mellan fönsterglasen. Ädelgasen isolerar mellan glasfönster vilket är den allra bästa isoleringen som du behöver, och med ädelgasen behöver du heller inte tvätta mellan de olika glasen på dina fönster.

Vackra fönster med spröjs

Gillar du den gamla stilen på fönster, med spröjs, finns det stora sådana fönster. Fönster med uppdelade partier i trä, ger en särskild charm till hela bostaden. Sådana fönster passar sekelskifteshus och äldre villor. 

Vridfönster

Fönster som öppnas inåt eller utåt. Vridfönster passar särskilt väl till funkishus, då själva fönstret oftast är stort och utan spröjs. De passar stilen på funkishus som ska ha stora panoramafönster. Att öppna stora fönster kan verkligen vara svårt. När de sedan ska tvättas är en lätt vridning av fönster det enklaste. Då behöver du inget utrymme inåt eller utåt av fönstret. Samtidigt får du in allt ljus som du önskar i bostaden.

3-lufts-fönster

Ett 3-lufts fönster har uppdelning på fönster i tre delar. Den mittersta delen går inte att öppna, medan de två yttersta delarna är öppningsbara. På så sätt behöver du inte öppna så stora ytor trots att fönstret som du har är stort.

Vi behöver ju ljus in i våra bostäder. Vi människor är ju beroende av ljuset för att orka med vår vardag. Därför är fönster som du både kan ha stängda samtidigt som du vädrar, bland de bästa fönster som du kan välja.

Altanfönster

Sedan har vi altanfönster, som du antingen  kan montera på altanen, så blir den inglasad, eller som du monterar mot altanen, så tar fönster in ljuset från altanen.

Fönsterdörr

Många installerar även fönsterdörr mot altanen för att just få in ljuset. Samtidigt är det mycket viktigt att du kan känna dig säker på fönsterdörren så att inte tjuvarna tar sig in den vägen. Här kan du installera säkerhetsdörr med glas som inte går att krossa, inte ens om du skjuter mot fönsterglaset.