Är du utbildad ekonom? Om du är utbildad ekonom så har du chansen till en bra lön. Över huvudtaget har du alltid bättre chanser till en hög lön om du är utbildad, jämfört med att inte ha någon längre utbildning än en gymnasieutbildning. Ju mer som du har läst på högskola eller universitet, desto större är chansen till en hög lön.

För tillfället finns det 56 jobb som ekonom på Platsbanken; Arbetsförmedlingens egen hemsida där man får annonsera ut om lediga jobb. Men sedan finns det bemanningsföretagens egna hemsidor som annonserar och företagen som säkert annonserar ut egna lediga jobb.

Goda utsikter få jobb som ekonom

Så utsikterna är mycket goda för att man ska få ett jobb som ekonom, men allt det beror ju på anda faktorer också. De flesta jobb får man ju konkurrera om. För varje jobb som man söker, får man räkna med att det är minst 50 andra som också söker. Och som arbetsgivare, vill man oftast ta den lättaste vägen; och välja den som har mest erfarenhet. Så om det är 10 andra som har mer erfarenhet än vad du har, så går de 10 förmodligen före dig när de ska kalla sökande till en anställningsintervju.

Här kan man göra på annat sätt än att varje gång man söker en tjänst, konkurrera med 50 andra om samma tjänst.

Om du redan nu vet att du till exempel vill arbete på en redovisningsbyrå i Stockholm, så kan du välja ut de redovisningsbyråer som verkar trevliga och sända in en ansökan direkt till dem. På så sätt slipper du konkurrera med 50 andra som också söker jobb på samma redovisningsbyrå i Stockholm.

Så kan du få jobb som ekonom

  • Ansöka direkt till en arbetsgivare. Genom att ta kontakt direkt med en arbetsgivare som du mycket gärna vill arbeta för, så minskar du konkurrensen. Just när du tar kontakt med dem, så är det ju bara du som söker jobb hos dem, eller hur?
  • Du kan leta upp en bemanningsfirma som vill anställa ekonomer och bli uthyrd för en kortare eller längre period. Genom att lägga till din CV hos ett bemanningsföretag, så ökar du chanserna för dig att få ett arbete. Många arbetsgivare har inte tid att ägna till en rekryteringsprocess. De köper in den tjänsten istället. Så när de anlitar till exempel Adecco eller något annat bemanningsföretag, så letar varje bemanningsföretag i sin egen ”katalog” efter en lämplig kandidat som de kan hyra ut eller rekrytera till sina kunder. På så sätt kan du bli hittad av bemanningsföretaget och få arbete som ekonom.
  • Fråga bekanta och vänner och alla du känner om de känner någon som behöver anställa en ekonom. Att våra fråga sina vänner och bekanta om arbete kan kännas lite skämmigt att medge att man är arbetslös, men om du istället för att se dig som arbetslös, kan du se på dig själv som arbetssökande! Det gör att det kan vara lättare att berätta för andra att du söker jobb, inte bara är arbetslös. Det låter så negativt.

Så, om du kommer över den där skämmiga känslan av att vara arbetslös, så är detta bland det absolut bästa sättet att få jobb; att bli rekommenderad av en god vän, eller bekant om ett jobb. Många arbetsgivare vill hellre anställa någon som känner någon som vill arbeta på deras firma.