Drömmer du om ett helt nytt hus? Det är något alldeles speciellt att få flytta in i ett helt nytt hus, där ingen annan för dig har bott. Och bygger du ett helt nytt hus, så får du möjligheten att bestämma hur hela huset ska vara, vilken arkitektur, vilka funktioner ska det finnas? Ska du göra det miljövänligt?’
Med ett helt nytt hus så kan du bestämma hur det ska värmas upp, hur det ska se ut både på utsidan och på insidan.

Ska du bygga själv?

Men hur ska det byggas? Att bygga själv är svårt nog om man inte har gjort det tidigare. Är man däremot händig, så kanske man kan bygga själv. Det är väl bara att tänka igenom vilken slags grund man ska ha. Ska du sedan bygga med modulhus, eller med lösvirke? Och hur ska du få på taket? Det är nästan det svåraste, om du inte har hantverkare som kan bygga taket direkt på plats.

Och om man bygger eller renoverar själv, då är det du som är fastighetsägare som blir byggherre. Har du koll på vilka bygglov som du behöver ha? Nu gäller ett bygglov inte bara det hus som du bygger på tomten, det kan även gälla ventileringen i kök och badrum, och mycket annat. Du bör veta vilka certifikat som du ska leta efter när du anlitar hantverkare. Dessutom bör du veta i vilken ordning som de olika hantverkarna ska komma.

Anlita någon som erbjuder totalentreprenad

En elektriker kan inte utföra sitt jobb innan alla rör är på plats, och en plattsättare bör komme innan du installerar inredningen i ett badrum eller kök och så vidare.
Varför inte bara anlita ett företag som erbjuder en totalentreprenad? Då kan de ta hand om hela bygget, planera i vilken ordning de olika hantverkarna ska dyka upp, vet vilka bygglov och certifikat som är viktiga att ha och vilka slags hantverkare som ska anlitas. Här kan du läsa mer om totalentreprenad och vad det innebär: qicon.se/vara-tjanster/totalentreprenad-stockholm/.