Har ni hängt med i den elektriska revolutionen? Nu kanske någon invänder och säger att det var i förrförra århundradet som elen kom till var mans hus. Ja, men nu är det inte bara eldragningar till våra hus och lampor som vi pratar om. Här menar vi en mer vidgad elrevolution. Detta säger vi med tanke på att alltmer i vår värld ska gå på el.
För någon månad sedan rapporterades det om världens största solcellspark som är i Marocko.

Landet har byggt ut en jättelik solcellspark, som dessutom är världens största och är tänkt att skapa elektricitet till Europa, tänker man sig först och främst. Denna gigantiska solcellspark ska skapa så mycket el som kanske stora delar av Europa kommer att behöva varje år. Och efterfrågan på el, lär bli  nästa århundradets revolution. Vi har ju redan sett att antalet elbilar har vuxit. Vi ser att tågen ska gå på el. Snart kanske även flyget ska gå på el.

Allt större efterfråga på el

Vi behöver ju bara mer och mer el. Tänk bara på en vanlig vardag, hur mycket el som används. Din dator ska ha el, din mobil ska ha det. Radion som du lyssnar på, på morgnarna, tunnelbanan, bussen ska snart gå på el. Bilen som du färdas i ska ha el.
När det sedan är dags att gå in genom porten till jobbet, så öppnas de med el. Hissen som du ska åka i för att komma till kontoret, går på el. Ska du äta lunch så ska den antingen värmas upp i en mikro – som går på el. Går du ut på lunchen, behöver kocken el i sitt kök för att kunna tillaga din lunch. När arbetsdagen är slut, behöver du kanske handla. Även i affären, går allt på el; dörren som öppnas när du närmar dig den. Varorna som antingen ska kyla ner, eller frysa ner matvarorna – går på el.

Kommer elen att räcka till allt?

När du ska betala, så går kassasystemet på el, liksom dörrarna som släpper ut dig när du ska gå från affären.
Även under arbetsdagen, som för de flesta sker på en dator, med en skärm, liksom alla armaturer, går på el. Kör du en elbil, så går den ju – på el, behöver vi inte påminna om…
Så finns det tillräckligt med elektriker som kan ta hand om och installera all el som vi hela tiden behöver?
Ja vi får väl hoppas på det. Här är ett exempel på en elektriker i Järna, i alla fall.