Har du eget företag, eller aktiebolag som du driver? Oavsett så är den som driver ett företag skyldig att betala både sina egna sociala avgifter, och skatter och moms. Det kan vara svårt att veta vilka alla avgifter och moms som man ska redovisa och betala in till Skatteverket. Själv ska man som företagare tya betalt och lägga på moms när man säljer sina tjänster och produkter. Många som är företagare är inte medvetna om detta till en början, men Skatteverket är ofta mycket snälla och hjälpsamma när det kommer till att informera och hjälpa företagare som är nybörjare.

Knepigt och svårt bokföra sin ekonomi

Men om man inte själv är ekonom så kan det vara svårt att veta hur man ska bokföra sitt eget företag. Det gäller att veta hur man ska göra för att bokföra alla olika intäkter och utgifter när fakturor ska betalas, löner ska utbetalas (om man är arbetsgivare) och kunna bokföra både moms och skatter. För att inte prata om alla deklarationer som ska göras vid varje årsslut, dessutom ska man deklarera. Och ju större bolag som man har, desto mer invecklat är det. Om man dessutom äger egendomar i företaget äger eller kontorsmöbler, bilar eller utrustning, lokaler med mera, så ska värdet på dem avskrivas med en viss procent varje år.

Anlita någon annan att bokföra åt dig

Vad är bättre än att lägga all redovisning, bokföring och bokslut och anlita ett bolag som gör det där som kan är så svårt? Som tur är så finns det företag som gärna gör det åt andra företag. Så varför inte utnyttja ett sådant företag? I så fall kan du som driver eget bolag i stället fokusera på det som du gillar att göra. Här kan du läsa mer om en bokföringsbyrå i Stockholm som hjälper andra företag: metricaccounting.se/bokforingsbyra-stockholm/.