I många av länets kommuner finns ett stort antal lägenheter byggda under miljonprogrammet, på 1960- och 70-talet. Huddinge är en av de kommuner som har flest. Nu börjar det bli dags för totalrenovering, något som kan ta upp till 20 år, enligt Huges egna beräkningar. 

Huddinge är en av de kommuner i Stockholms län som har det största antalet lägenheter från miljonprogrammet. Antalet är också högt i grannkommunerna Stockholm, Botkyrka och Haninge. Det kommunala bostadsbolaget Huge räknade 2019 med att renoveringarna skulle pågå i 20 år, vilket Mitt I rapporterade om. Troligen har pandemin gjort att det kommer att dröja ytterligare några år innan arbetet är slutfört. 

Miljonprogrammet har kritiserats en hel del genom åren, men generellt är bostäderna av god kvalitet. Alla hus är dock i behov av en genomgående renovering förr eller senare, och nu är det dags för de hus som byggdes under perioden 1965-1975.

Om du äger din lägenhet behöver du dock inte vänta på att värden ska dra igång en renovering av just den fastighet där du bor. Det finns många byggfirmor som kan hjälpa dig med detta. Läs mer om totalrenovering här

Totalrenovering av gamla hus

Det finns även de i Huddinge som brinner för renovering av betydligt äldre fastigheter. Hans Keijser, boende i Huddinge, totalrenoverade en slottsflygel i Enhörna med äldre tiders metoder.

Även om pandemin har inneburit att många genomgripande renoveringar har skjutits upp, har den också medfört att efterfrågan på alla sorters renoveringsarbeten har ökat. När vi tillbringat så mycket tid hemma vill vi ha ett hem som är mer praktiskt, mer trivsamt eller något annat. Om du funderar på att renovera är det därför en bra idé att börja kontakta byggfirmor redan nu. Det kan vara så att de har låååååååång väntetid.